Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Η αστυνομική βία στο φως

Μορφή χιονοστιβάδας έχει αρχίσει και παίρνει το θέμα με τα βίντεο της ντροπής για την Αστυνομία, που -όπως φαίνεται- αποτελεί πράγματι «μόδα» μεταξύ των «πραιτόρων» που διασκεδάζουν σε βάρος κρατουμένων, τους οποίους βασανίζουν και εξευτελίζουν με τον χειρότερο τρόπο.

Το τελευταίο 24ωρο δύο νέα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και την ανησυχία της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Το ένα από τα δύο βίντεο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Alpha, έχει ως πρωταγωνιστή και πάλι τον αρχιφύλακα νταή του Τμήματος της Ομόνοιας που ξεσπάει τα βίαια ένστικτά του σε έναν άλλο δυστυχή κρατούμενο ασιατικής καταγωγής, ενώ άλλοι πέντε που είναι μαζί του γλεντούν με μπουζούκια και τραγούδια και στον χορό μπαίνουν και επισκέπτες που φτάνουν λίγο αργότερα.

Το άλλο έχει να κάνει με «πριβέ» στριπτίζ από δύο ιερόδουλες σε αστυνομική υπηρεσία του κέντρου της Αθήνας, υπό τις οδηγίες τεσσάρων «πραιτόρων» και πιθανότατα και του αξιωματικού υπηρεσίας που διασκεδάζουν αφάνταστα.

Νέα βίντεο με βία αστυνομικών

Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις για βιαιοραγίες αστυνομικών μέσα σε Αστυνομικά τμήματα. Το νέο βίντεο δείχνει σεξουαλική βία από αστυνομικούς. Χθες μεταδόθηκαν από τηλεπτικά κανάλια δύο ακόμη βίντεο με σκηνές ντροπής, ενώ 48χρονος στη Θεσσαλονίκη κατήγειλε κακοποίηση από αστυνομικούς επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο.

Στο πρώτο βίντεο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος αστυνομικός του Αστυνομικού τμήματος Ομονοίας ο οποίος "πρωταγωνιστούσε" και στην κακοποίηση δύο αλλοδαπων. Σε ένα άλλο βίντεο οι αστυνομικού ασκούν σεξουαλική βία σε νεαρές γυναίκες. Μέσα σε Αστυνομικό τμήμα τις υποχρεώνουν να κάνουν στρηπτίζ, να ερωτοτροπήσουν μεταξύ τους, ενώ οι αστυνομικού τις χαϊδεύουν.

Σε σχέση με το νέο βίντεο με βιαιοπραγίες, κατά τη σύλληψη αλλοδαπού κρατουμένου στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, που εμφανίστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε:
"Η επανάληψη των όμοιων ή ανάλογων πράξεων από το ίδιο πρόσωπο, εκτιμάται μόνον και αντιμετωπίζεται, ασφαλώς, ως επιβαρυντική περίπτωση τόσο κατά το Διοικητικό όσο και κατά το Ποινικό Δίκαιο".

48χρονος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας
Θύμα αστυνομικής βίας καταγγέλλει ότι έπεσε 48χρονος οδηγός, στη διάρκεια αστυνομικού μπλόκου, στο δρόμο Χρυσαυγής-Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλει, οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε συμβατικό αυτοκίνητο, τον καταδίωξαν και όταν σταμάτησε για να υποβληθεί σε έλεγχο, τον έσυραν στο έδαφος, ασκώντας βία εναντίον του, με αποτέλεσμα να υποστεί μώλωπες και αμυχές σ’ όλο του το σώμα.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της αρχής. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για το παραπάνω αδίκημα και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε γι’ αύριο.

Ποινικές διώξεις εις βάρος πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση Αλεξ

Να ασκηθούν ποινικές διώξεις, για παράβαση καθήκοντος, εις βάρος πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίστηκαν αρχικά την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ, παρήγγειλε στην Εισαγγελία της Βέροιας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Θεόδωρος Στρογγύλης.

Πρόκειται για πέντε ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. -μεταξύ αυτών και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της Βέροιας- οι οποίοι ερεύνησαν από την πρώτη στιγμή την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου αγοριού.

Με την παραγγελία για την άσκηση των διώξεων εις βάρος των συγκεκριμένων προσώπων ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα, που ανατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Ζαχαρία Μουράτη, με αντικείμενο τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων κατά το προανακριτικό στάδιο της υπόθεσης.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που έλαβε ο εισαγγελικός λειτουργός από τους γονείς του Αλεξ, αστυνομικούς, δημοσιογράφους και άλλους, οι εν λόγω αξιωματικοί καθυστέρησαν να εξετάσουν τους πέντε ανήλικους που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ.

Σύμφωνα με τον κ. Στρογγύλη, «οι πέντε ανήλικοι ήταν ύποπτοι, καθώς ανήκαν στο άμεσο περιβάλλον του Αλεξ». Κατά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, «όταν εκλήθησαν το Μάιο να καταθέσουν, έδωσαν απλές καταθέσεις, ενώ έπρεπε, σύμφωνα τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να καταθέσουν ως ύποπτοι».

Ακόμη, προκύπτει ότι οι αστυνομικοί δεν πραγματοποίησαν έγκαιρη έρευνα στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης, όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε ανήλικοι μετέφεραν αρχικά το άψυχο κορμί του Αλεξ.

Μετά την άσκηση των διώξεων θα αρχίσει προανάκριση, για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ότι οι πέντε αξιωματικοί ενήργησαν με δόλο.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου, κυκλωμάτων παιδεραστίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε.