Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Επιμένει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για τα «λαμόγια»

Δριμύτερος επανήλθε την Δευτέρα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στους χαρακτηρισμούς που έκανε την Κυριακή για «λαμόγια του ΠΑΣΟΚ», που ξεσήκωσαν πολιτική θύελλα. Ο υφυπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε επιχειρηματίες, διαπλεκόμενους με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που πλούτισαν σε βάρος των εργαζομένων. Τα «πυρά» ανταπέδωσε η Βάσω Παπανδρέου, δηλώνοντας στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ότι «όλη η Ελλάδα γνωρίζει, ότι επί ΝΔ έχουν γίνει "μεγάλες μάσες"».

Ο κ. Γιακουμάτος χαιρετίζοντας την Κυριακή εκδήλωση κοπής πίτας στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, είπε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγηθεί «σε σύγκρουση με το διεφθαρμένο, τη συντήρηση, το χθες, τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ. Σύγκρουση μέχρι τέλους». Αποστάσεις από τη φρασεολογία του Γεράσιμου Γιακουμάτου πήρε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν είναι φρασεολογία με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση, εάν χρησιμοποιήθηκε από τον οποιονδήποτε». Όμως ο κ. Γιακουμάτος επέμεινε την Δευτέρα στους χαρακτηρισμούς, χωρίς όμως να αναφερθεί σε πολιτικά πρόσωπα. Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 ο υφυπουργός Απασχόλησης είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν είπα "τα λαμόγια", δεν εννοώ το ΠΑΣΟΚ, όλο το κόμμα, εννοώ συγκεκριμένα λαμόγια, που έχουν διεύθυνση για τον εισαγγελέα και έχουν και ονοματεπώνυμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου αντέδρασε λέγοντας ότι «αν επανήλθε με σημερινές δηλώσεις του ο κ. Γιακουμάτος, τότε προφανώς το κάνει για να γελοιοποιήσει τον κ. Ρουσόπουλο». Οι καταγγελίες του υφυπουργού αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που έκλεισαν την περίοδο 2004-2006, αφού προηγουμένως είχαν επιδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε περίπου 30 εταιρείες, που είχαν χρηματοδοτηθεί συνολικά με 5 δισ. ευρώ και από τις οποίες άλλες έκλεισαν και άλλες μεταφέρθηκαν σε Βαλκανικές χώρες. Η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη απάντησε ότι «ο κ. Γιακουμάτος καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τις ευθύνες που έχει ως υπουργός. Τα κυβερνητικά του πεπραγμένα δεν πρέπει να τον κάνουν υπερήφανο».

Συνεργάτες του υφυπουργού Απασχόλησης άφηναν να εννοηθεί, ότι με τη φράση «λαμόγια» αναφερόταν και σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που ειχαν την ευθύνη για το Χρηματιστήριο, δηλαδή τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εργασιακά, δηλαδή τους κ.κ. Ρέππα και Πρωτόπαπα. Το θέμα προκάλεσε και προσωπική αντιπαράθεση του κ. Γιακουμάτου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η κατρακύλα της ΝΔ, όπως εκφράζεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόσωπο, επιβεβαιώνει την αγωνία που τη διακατέχει». Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γιακουμάτου, ο οποίος είπε: «Θέλω να πω σε ένα βουλευτή μια απάντηση, όταν κάνει δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη να ξέρει κάτι ότι όταν απαντά στον Γιακουμάτο να απαντά σωστά και έντιμα διότι εγώ παντρεύτηκα τη γυναίκα μου στον Αγ. Νικόλαο στο Χαλάνδρι και έκανα δεξίωση στην ταβέρνα "Ο Μπάμπης". Δεν πήγα στο Παρίσι».

Κυρίαρχη η διαφθορά στο Δημόσιο

Δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος παρουσίασε 1.860 πορίσματα και εκθέσεις που πραγματοποίησε το 2006.
Οι πολεοδομίες, αλλά και το σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση και την προμήθεια νοσοκομειακού υλικού κρατούν τα σκήπτρα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς για μία ακόμη χρονιά.

Για τον κ. Ρακιντζή, η διαφθορά και η κακοδιοίκηση στο δημόσιο τρέφονται σε σημαντικό βαθμό από την πειθαρχική ατιμωρησία των υπαλλήλων και την ανεπάρκεια των ελέγχων. Επίσης, οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά ελαστικές και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην υπεύθυνου λογιστηρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, ενώ πειθαρχικά του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό ποινή παύσης μόλις τριών μηνών!
Μία ακόμη ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή εκπαιδευτικού, ο οποίος αν και διακινούσε μαζί με άλλα 15 άτομα, στο ιντερνέτ εικόνες παιδικής πορνογραφίας, τιμωρήθηκε πειθαρχικά με την ποινή της τετράμηνης προσωρινής παύσης των καθηκόντων του.

Η κατάσταση στις Πολεοδομίες παραμένει προβληματική, παρατήρησε ο κ. Ρακιντζής και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων που ξεφυτρώνουν συνέχεια και παντού, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την ίδρυση μίας κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, που θα επεμβαίνει και θα κατεδαφίζει τις κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις αυθαίρετων κτιρίων.

Για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, είπε ότι γίνεται φοβερή σπατάλη και υπερτιμολογήσεις που φτάνουν μέχρι και 1.500%! Ακόμη, οι κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις αναδεικνύονται σε μεγάλο καρκίνωμα στο χώρο της υγείας.

Τέλος, ο κ. Ρακιντζής αναφερόμενος στον απολογισμό της αρχής, σημείωσε ότι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 381 υποθέσεις, ασκήθηκαν 198 πειθαρχικές διώξεις και διενεργήθηκαν συνολικά 3.432 έλεγχοι από τα Σώματα Ελέγχου.