Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ


  • Αν Κουτσοδημητρόπουλος, πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου: Καταδικάστηκε τρεις φορές σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15ετή κάθειρξη. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Δ. Κώνστας, πρώην πρυτάνεις: Ο κ. Μεταξόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, ενώ ο κ. Κώνστας σε κάθειρξη 14 ετών. Ο κ. Μεταξόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο κ. Κώνστας όχι (σύμφωνα με την απόφαση ο τελευταίος εμπλέκεται για μικρότερο χρονικό διάστημα στην υπόθεση).
  • Παν. Γετίμης, πρώην αντιπρύτανης: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση, απάτη και πλαστογραφία. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Κ. Παπαθανασόπουλος, πρώην αντιπρύτανης: Δεκατέσσερα χρόνια. Η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκε ελεύθερος.
  • Μιχ. Παπαδοκωστάκης, υπάλληλος λογιστηρίου: Καταδικάστηκε σε ποινή 16 ετών. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Βλάσης Βεηκωντής, διοικητικός υπάλληλος: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Δεν έγινε δεκτό το αίτημά του (που προέβαλε μέσω του συνηγόρου του, κ. Δ. Τσοβόλα), προκειμένου να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, και οδηγήθηκε στη φυλακή.
  • Χαρ. Μπούτσικος, διοικητικός υπάλληλος: Καταδικάστηκε σε ποινή 13 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος.
  • Ιωάννης Γρατσάνης, ιδιώτης (προμηθευτής): Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών. Ελεύθερος.
  • Παν. Ορφανός: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, επίσης ελεύθερος.

Στη φυλακή πρώην πρυτάνεις του Παντείου!

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης χθες, καθώς με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έστειλε στη φυλακή συνολικά πέντε άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πανεπιστημιακοί, όπως ο πρώην πρύτανης Αιμίλιος Μεταξόπουλος, αλλά και πρώην διοικητικούς υπαλλήλους του Παντείου Πανεπιστημίου, για υπεξαίρεση ύψους περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα κατά το διάστημα 1992-98.

Οι ποινές αιφνιδίασαν, καθώς θεωρούνται σπάνιες -αν όχι πρωτόγνωρες- για υποθέσεις που αφορούν οικονομικά αδικήματα. Η ετυμηγορία των δικαστών προέκυψε ύστερα από μια διαδικασία-μαμούθ, που διήρκεσε ολόκληρους 18 μήνες.

Από πλευράς των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους γίνεται λόγος για «αυστηρές ποινές» και για απόφαση χωρίς σκεπτικό. Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Θωμάς, συνήγορος του κ. Μεταξόπουλου, έκανε λόγο για «βαριά καταδίκη που νομικά δεν στέκεται».

Ενώ ο κ. Δημ. Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων (που οδηγήθηκε στη φυλακή), σε δηλώσεις του έκανε λόγο «για απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας».

Από τους δέκα καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή Κορυδαλλού οι πέντε. Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη Αιμίλιο Μεταξόπουλο, τον πρώην αντιπρύτανη Παν. Γετίμη, δύο διοικητικούς υπαλλήλους (που καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις κατά περίπτωση), ενώ η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε στον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου, Αν. Κουτσοδημητρόπουλο: Τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια.

Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι (κατά περίπτωση) συνδυάζονται με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά είναι ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και συναυτουργία σ' αυτά.

Το αίτημα που είχε υποβληθεί εκ μέρους των κατηγορουμένων για αναστολή της ποινής τους, δεν έγινε δεκτό. Ο εισαγγελέας κ. Γ. Αγγελής είπε ότι δεν πρέπει να τους δοθεί αναστολή, τονίζοντας ότι «οι ποινές επιβλήθηκαν για να εκτιθούν».

Επ'αυτοφώρω σύλληψη εφοριακών στη Θεσσαλονίκη για παθητική δωροδοκία

Για παθητική δωροδοκία, εκβίαση και συμμορία κατηγορούνται δυο εφοριακοί της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να χρηματίζονται, προκειμένου να επιστρέψουν σε επιχειρηματία χρήματα από ΦΠΑ. Οι δυο συλληφθέντες τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα.

Oι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εις βάρος τους ποινικές διώξεις για τα παραπάνω αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, από όπου πήραν αναβολή, ώστε να δικαστούν τη Δευτέρα.

Οι δυο εφοριακοί -ένας επιθεωρητής και μια ελεγκτής- φέρεται πως ζήτησαν «φακελάκι» 30.000 ευρώ, ώστε να αποδώσουν χωρίς χρονοτριβή στον επιχειρηματία τον ΦΠΑ, συνολικού ύψους 480.000 ευρώ.

Ο τελευταίος, που δραστηριοποιείται στο χώρο τω πετρελαιοειδών, προσποιήθηκε ότι δέχεται την πρόταση των δυο εφοριακών και αμέσως ενημέρωσε την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα και συνέλαβαν τους εφοριακούς μόλις εισέπραξαν το «φακελάκι» από τον επιχειρηματία.