Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Βίντεο-σοκ με σκηνές κακοποίησης μεταναστών μέσα σε αστυνομικό τμήμα

Κατεπείγουσα ποινική και διοικητική διαδικασία διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έπειτα από βίντεο-σοκ που είδε το φως της δημοσιότητας με σκηνές εξευτελισμού και κακοποίησης αλλοδαπών μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας τον Ιούνιο του 2006.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας άντρας να χτυπάει και να υποχρεώνει δύο αλλοδαπούς, που είχαν συλληφθεί για κλοπή, να χτυπιούνται μεταξύ τους και να υβρίζονται. Υπάρχουν άλλοι δύο αστυνομικοί: ένας ένστολος που παρακολουθεί και ένας που τραβάει τη σκηνή σε βίντεο με το κινητό του.

Το βίντεο, διάρκειας περίπου πεντέμισι λεπτών φέρεται να στελνόταν επί αρκετό καιρό από κινητό σε κινητό, ώσπου δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημοφιλή ιντερνετική υπηρεσία βίντεο.

Ιδιαίτερα οργισμένος για το περιστατικό φέρεται ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο οποίος έδωσε άμεσα εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα.

«Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας» τόνισε ο κ. Πολύδωρας.

«Οι υπεύθυνοι αστυνομικοί θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ήδη τίθεται σε διαθεσιμότητα ο αρχιφύλακας, δράστης του επεισοδίου, και μετακινείται ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας.

»Η μεταχείριση των κρατουμένων πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο δικαιώματά τους.

»Κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας θα αντιμετωπίζεται με την μέγιστη αυστηρότητα προκειμένου να μη δημιουργείται ούτε η ελάχιστη σκιά στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ως προς το ποινικό μέρος σχηματίζεται δικογραφία που υποβάλλεται αμέσως στον εισαγγελέα, τόνισε.

Τη Δευτέρα, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταβούν στον Κορυδαλλό για να πάρουν κατάθεση από τα θύματα του βασανισμού και την ίδια ημέρα θα αρχίσουν να καταθέτουν και οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας.

Αντίστοιχα μέτρα υποσχέθηκε και για τους άλλους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν απαθείς -βιντεοσκοπώντας- το βασανισμό των μεταναστών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ακόμα πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε να εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι του βασανισμού.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι «η παραίτησή μου είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του πρωθυπουργού».

»Δεν ζήτησα ποτέ μου υπουργεία» τόνισε. «Είναι ένα ατύχημα για την Αστυνομία» είπε ακόμα, διευκρινίζοντας ότι αυτό το περιτατικό προσβάλει την Αστυνομία.