Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Καταγγελίες πολιτών για τις -ανεξέλεγκτες- κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για τις -ανεξέλεγκτες- κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις επιπτώσεις από την τοποθέτηση τους πολύ κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με καταγγελίες στα «Νέα», την 1η Μαρτίου, κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, του αρμόδιου φορέα για την τήρηση των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πραγματοποίησε μετρήσεις στις δύο κεραίες της οδού Ρόδου 193 στα Σεπόλια.

Περίπου έναν μήνα μετά (3 Απριλίου) απέστειλε στη κάτοικο που είχε κάνει τη σχετική καταγγελία επιστολή, με την οποία υποστήριζε ότι όλες οι μετρήσεις δεν έδειξαν πρόβλημα.

Όμως, το έγγραφο με ημερομηνία έκδοσης 6/3/2007 που απεστάλη από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον αρμόδιο φορέα για τις τελικές εγκρίσεις λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ανέφερε για τις ίδιες κεραίες ότι «από την αυτοψία και τις επί τόπου μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από συνεργείο της Υπηρεσίας μας την 01-03-2007» διαπιστώθηκε πρόβλημα με τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Σε ερώτημα των «Νέων» για την υπόθεση της οδού Ρόδου στα Σεπόλια, ο αρμόδιος της ΕΕΑΑ για την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας δρ Ε.Καραμπέτσος απάντησε: Oι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν υπερβάσεις σε μέρη τα οποία είναι ελεύθερα για το κοινό είναι δύο: μία στα Σεπόλια και μία στο Χαϊδάρι. Και οι δύο είναι σε απολήξεις γειτονικών οροφών. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ΕΕΤΤ να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες. Να κάνω όμως κάτι σαφές: οι υπερβάσεις δεν παρατηρήθηκαν σε κάποιον δρόμο ούτε σε μπαλκόνια».

Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διαβεβαίωνε τους γονείς των μαθητών σχολείου στον Αλιμο ότι η κεραία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το προαύλιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, κάποιοι μαθητές συνέχιζαν να παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ζαλάδες. Oι γονείς αποφασίζουν να καλέσουν ερευνητικό κλιμάκιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα αποτελέσματα, που κοινοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, έδειξαν ότι η κεραία λειτουργεί.

Στις 19 Μαΐου 2006 η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νέου Κόσμου δημοσιοποίησε λίστα 10 ανθρώπων που εμφάνισαν κακοήθεις όγκους και λευχαιμία. Όλοι τους, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, κατοικούσαν σε ακτίνα 40 μέτρων από κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τερπάνδρου. Η κεραία λειτουργεί ακόμα σήμερα.

Αυτή την περίοδο δημότες Κηφισιάς προχωρούν σε διαμαρτυρία για την ύπαρξη 17-18 κεραιών στον δήμο τους, στους Αγίους Αναργύρους για 15 κεραίες, στη Νέα Ερυθραία έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές, στο Γαλάτσι για κεραία που λειτουργεί πλησίον παιδικού σταθμού, στην Ανω Αγία Βαρβάρα, στον Κορυδαλλό και στη Νίκαια για κεραίες στο ύψος των μπαλκονιών κοντινής πολυκατοικίας.