Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Ποινικές διώξεις εις βάρος πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση Αλεξ

Να ασκηθούν ποινικές διώξεις, για παράβαση καθήκοντος, εις βάρος πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίστηκαν αρχικά την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ, παρήγγειλε στην Εισαγγελία της Βέροιας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Θεόδωρος Στρογγύλης.

Πρόκειται για πέντε ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. -μεταξύ αυτών και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της Βέροιας- οι οποίοι ερεύνησαν από την πρώτη στιγμή την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου αγοριού.

Με την παραγγελία για την άσκηση των διώξεων εις βάρος των συγκεκριμένων προσώπων ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα, που ανατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Ζαχαρία Μουράτη, με αντικείμενο τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων κατά το προανακριτικό στάδιο της υπόθεσης.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που έλαβε ο εισαγγελικός λειτουργός από τους γονείς του Αλεξ, αστυνομικούς, δημοσιογράφους και άλλους, οι εν λόγω αξιωματικοί καθυστέρησαν να εξετάσουν τους πέντε ανήλικους που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ.

Σύμφωνα με τον κ. Στρογγύλη, «οι πέντε ανήλικοι ήταν ύποπτοι, καθώς ανήκαν στο άμεσο περιβάλλον του Αλεξ». Κατά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, «όταν εκλήθησαν το Μάιο να καταθέσουν, έδωσαν απλές καταθέσεις, ενώ έπρεπε, σύμφωνα τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να καταθέσουν ως ύποπτοι».

Ακόμη, προκύπτει ότι οι αστυνομικοί δεν πραγματοποίησαν έγκαιρη έρευνα στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης, όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε ανήλικοι μετέφεραν αρχικά το άψυχο κορμί του Αλεξ.

Μετά την άσκηση των διώξεων θα αρχίσει προανάκριση, για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ότι οι πέντε αξιωματικοί ενήργησαν με δόλο.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου, κυκλωμάτων παιδεραστίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: