Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

500 εκατ. ευρώ για 250 έργα διεκδικεί η Εκκλησία

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το κονδύλι που διεκδικεί από τους κοινοτικούς πόρους του Δ’ ΚΠΣ η Εκκλησία της Ελλάδος, για ένα πακέτο 250 έργων, τη χρηματοδότηση των οποίων σχεδιάζει και προωθεί η αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδας ΣΥ.ΜΕ.ΑΝ. Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 2002 για το σκοπό αυτό.

Ο κατάλογος των έργων είχε παραδοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη πριν από την περιπέτεια της υγείας του και αφορά δράσεις για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατασκευή κοινωφελών έργων, αλλά ακόμη και την ανέγερση πολυτελών τουριστικών κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα σημαντικότερα από τα έργα για τα οποία η Εκκλησία ζητεί χρηματοδότηση από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία είναι:

1. Το νέο συνοδικό μέγαρο στον Καρέα, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ), κέντρο διάδοσης-προβολής της πληροφόρησης της Εκκλησίας (επίσης 6,5 εκατ. ευρώ) και κέντρο πληροφορικής της Εκκλησίας (4,7 εκατ. ευρώ).

2. Η ανέγερση τριώροφου πολιτιστικού κέντρου, με δύο υπόγεια, κοντά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

3. Η αποκατάσταση ναών, όπως της Παναγίας στη Γαστούνη Ηλείας, έργο του οποίου ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

4. Η κατασκευή διώροφης μονοκατοικίας για φιλοξενία υψηλών προσώπων στην περιοχή Σεντούκι στον Θεολόγο Φθιώτιδος, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

5. Η ανακαίνιση επταώροφου κτιρίου στην οδό Λεωνιδίου 34, στο κέντρο της Αθήνας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

6. Η κατασκευή 21 βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ.

7. Η ανάπτυξη υποδομών κέντρων κακοποιημένων γυναικών στην Αθήνα και το Σιδηρόκαστρο, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

8. Ο εκσυγχρονισμός 42 γηροκομείων, προϋπολογισμού 30,3 εκατ. ευρώ.

9. Η αποπεράτωση κέντρων ΑμΕΑ σε όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από δέκα έργα βρίσκονται σε επίπεδο μελετών και θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση εντός του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: